Uskršnje jaje, jaje kao deo srpskih žrtvenih običaja

Jaje predstavlja jednu od etnografskih univerzalija i ima izuzetnu ulogu u srpskim žrtvenim običajima.  Kao simbol života i plodnosti, ono se najčešće dovodi u vezu sa setvenim obredima.  Polaze li na oranje,  u Čajniču ‚‚razbiju jaje o čelo volu dešnjaku u prvom jarmu“. U nekim krajevima Bosne pod prvu brazdu metnu jaje kako bi ga zaorali, ili ga zakopaju u oranje posle prve tri brazde. U Resavi ga zatim izvlače i pojedu, isl.  Naročita delotvornost pripisuje se Uskršnjim jajima, a posebno onom koje se prvo oboji, po pravilu u crveno. U okolini Boljevca takvo jaje zakopavali su u vinograd, a na Timoku u njivu.  Jedno od prvih obojenih jaja namenjivali su zaštiti vinograda od grada i u drugim krajevima, u Makedoniji, npr.
Zaštitna i plodonosna svojstva pripisuju se i ljuskama od uskršnjih jaja. U Sloveniji su ih obično nosili  na njivu.  Zakopavanje jajeta u njivi ili vinogradu tumači se u antropologiji kao molilbena žrtva gromovniku i kao pretnja ‚‚zmajevitim petlom “ u jajetu – aždajom, alom.
U žrtvovanju protiv grada jaje je žrtvena zamena petla.
Bojenje i šaranje jaja je jako star običaj, svakako iz prehrišćanskog perioda,  O tome svedoči čak i predanje kojim se objašnjava hrišćansko poreklo bojenja jaja kao uspomene na postupak Marije Magdalene koja je obojila jaje u čast Hristova uskrsenja, što je ostatak starog verovanja da jaje utiče na obnavljanje života.
Upravo s toga što sadrži životnu i preporodilačku snagu jaje se stavljalo u grobove. Transkarpatski Ukrajinci polagali su belo jaje u kovčeg deteta koje umre između prve i četvrte godine.  Objašnjenje da je posredi  zamena za igračku i mišljenje da duša, kad napušta telo, uzima sa sobom jaje da bi se njime poigrala – samo su naknadne racionalizacije prvobitnog značenja te žrtve za obnovu života sa one strane groba..
I Srbi su davali jaja kao žrtvu svojim pokojnicima. Objasnivši da bojenje jaja u crveno simbolizuje krv,  Čajkanović (najveći antropolog sa ovih prostora, Veselin Čajkanović Beograd, 28. mart /9. април 1881 — Beograd, 6. avgust 1946), on je to  doveo u vezu sa ranijim slovenskim kultom predaka, a taj se običaj zatim preneo i na Uskrs
Kako je Uskrs pprolećni praznik, on je morao naslediti i neka specifična obeležja paganskih setvenih običaja i vradžbina za priplod i održanje stoke, pa i upotrebu jaja u magiji za plodnost.  Otuda se mora prihvatiti i Trojanovićevo (Sima Trojanović, prvi srpski školovani antropolog, doktorirao na Hajdebrgu 1885. Živeo: 2. februar 1862 –  21. novembar 1935) tumačenje crvene boje kao simbola vatre ili sunca, u kojem se spaja zemaljski i nebeski oganj. U prilog takvom shvatanju može se navesti ne samo upotreba uskršnjih jaja za odbranu od nepogode nego i pretežnost vegetativne simbolike i solarnih znakova (zvezde, stilizovane svastike i specifične šare) u šaranju jaja.
Jaje koje se upotrebljava za kao žrtva u Srbiji se obično zove ‚‚čuvar“, ‚‚stražar“, ‚‚izmamak“, ‚‚stražnik“, a u Čajniču zabeležen je i naziv ‚‚čobanin“.
Očigledno je da su se u običajima s jajima sjedinili kult plodnosti i kult mrtvih.

N.I. Tolstoj sažeto opisuje razvoj obreda i njegove složene strukture (govorne, predmetne i delotvorne), kao put od prigodnog obreda ka sezonskom, od obreda izazvanoh nuždom ka preventivnom, od vremenski neutvrđenog obreda ka obredu u određeno vreme. U tom pravcu razvijali su se i slovenski i srpski žrtveni običaji. Većina običaja se kasnije grupisala oko glavnih hrišćanskih praznika, koji su umnogome, i pored većinskih hrišćanskih,  zadržali i osnovna obeležja paganskih žrtvenih svetkovina.
ImageKuriozitet: U Ukrajini, u Kojevu su se od X – XIII v proizvodila i prodavala oslikana jaja od terakote. Takva jaja pronađena su u paganskim grobovima pod humkama.

 

Advertisements

4 thoughts on “Uskršnje jaje, jaje kao deo srpskih žrtvenih običaja

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s