14. April 2012. – Велика субота, сто пети дан 2012. године

Последњи, четрдесет осми дан поста.
У Босни и Херцеговини, у Поповом пољу, Срби православне вере Велику суботу зову и ,,Црвена субота“ и тада ,,масте„, одн. боје јаја у црвено. Фарбају их тако што у воду у лонцу сипају боју, па се воском из запалјене свеће праве шаре, најчешће биљних мотива, сунца, месеца, звезда, крста. Кад вода проври, јаја се потапају и кувају све док се три пута не очита Оче наш. Показало се да је то сасвом доволјно времена да се јја скувају.
У кућама у којима је неко недавно преминуо јаја се боје у тамноцрвено, црно или се уваљају у чађ. Херцеговци верују да су оног часа кад је Исус изашао из гроба сва јаја поцрвенела.
У Левчу легенда каже да су у некој далекој землји жене виделе како војници прогоне Исуса, па су, да би омеле гониоце, брзо обојиле и ишарале јаја. Ставиле су их у крило и понудиле војницима. Они су застали, запанјени чудесним шарама на јајима, што је Исус искористио да умакне потери. Од тада Бог благосиља обојена јаја.

У Црној гори такође кружи занимљива прича из старина. Док су стражари чували Христов гроб од хришћана,  донеше им за вечеру печену кокошку. Један од стражара се јако бојао да ће Исус устати из гроба, а нјеговим друговима је то јако сметало, те му један одбруси да ће се то десити кад печена кокош полети и снесе црвено јаје. Само што је то изговорио –  печена кокошка полете и снесе црвено јаје. Стражари скочише на ноге, али су само могли погледом испрате Христа кога анђели узнесоше на небо.

Д. Антонић, Српски народни календар

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s