AMBASADORI I OBIČNA “GOLOGUZIJA”

Source: AMBASADORI I OBIČNA “GOLOGUZIJA”

Knjige kažu da reč “ambasador” potiče od latinske reči “ambactus” i da znači sluga.

Prema međunarodnom pravu je, na Bečkom kongresu 1815. godine, data je definicija i zakonski okvir tog diplomatskog ranga:

“Ambasadori su poslanici najvišeg ranga, opunomoćeni da zastupaju najvišeg predstavnika vlasti svoje države.

To, valjda, znači da primaju i prenose saopštenja svoje vlade, države i naroda ipredstavljaju službeni izvor informacija i da su stalni i sigurni posrednici u odnosima dveju država?!

To, valjda, podrazumeva da su stručni za taj posao?!

I da su, valjda, vrlo dobro pripremljeni za bavljenje diplomatijom?!

I da, valjda,  svojim radom i ponašanjem neće obrukati državu koju predstavljaju i njene građane, već da  doprinose njihovom ugledu u svetu?!

Jer…

Ambasador je sluga svoje zemlje i svoga naroda.

Što znači da ambasador govori u ime svoje države i svoga naroda.

Što, opet, znači da bi ambasador za ono što je govorio trebao da “polaže račune” svojoj zemlji i svome narodu.

Pogrešno?

On je “slika i prilika” zemlje i naroda koje predstavlja i zbog toga se u “ozbiljnim zemljama“ izboru ambasadora i, uopšte, diplomata pristupa krajnje ozbiljno i odgovorno.

U nekim drugim zemljama gde vršioci vlasti državu i njene resurse doživljavaju, uglavnom, kao vlastitu prćiju, a njene građane kao marvu koja treba da im služi i da im omogući da lepo žive ne radeći ništa i za ništa ne odgovarajući, kao što je slučaj sa našom majčicom Srbijicom, i izbor ambasadora i ostalih diplomata dobija karakter sprdnje.

Zato su za sprdnju i rezultati rada te diplomatije i položaj te zemlje u međunarodnoj politici.

…kakva diplomatija takav i ugled u svetu.

Zašto bi država u kojoj je sve svedeno na sprdnju, uopšte trebala da ima ozbiljne i odgovorne diplomate? To ne bi bilo normalno.

Zašto bilo koga iznenađuje izbor sumnjivih diplomata u državi u kojoj su sve važne funkcije popunjen,e najblaže rečeno, sumnjivim kadrovima?! Ili je pravilno „nesposobnim i  poslušnim“?  

„Problematični izbori“ diplomata u Srbiji nisu ni retkost, a ni slučajnost.

Nije ta praksa započela s dolaskom na vlast naprednjaka, ali je podignuta na novi nivo, brutalan, primitivan i ogoljen, bez foliranja da se poštuju Ustav, zakoni ili propisana forma.

Zašto su mediji i analitičari „frapirani“ ili „iznenađeni“ kadrovskim rešenjima? Jer, božemoj, ništa slično se kod nas nikada nije dešavalo?

Nikada nisu postojale afere oko falsifikovanih diploma, ukradenih doktorata, tajnih ugovora, helikoptera, „lotoa“, uhlebljivanja nesposobnih partijskih štetočina, partijske otimačine nekretnina, „silovanja“ Narodne skupštine, uništavanja kulture, prosvete, zdravstva, usvajanje sebi prilagođenih zakona po hitnom postupku i iza leđa stručnoj javnosti…? Nikada nisu protivustavno pokradeni penzioneri…?

Nezainteresovani, apolitični, neutralni i slični „mene se to ne tiče“, „ne interesuje me politika“, „svi su isti“… „budite načisto“ da bez partijske knjižice nećete imati, ne samo privilegije, nego ni većinu prava koja im po zakonima i logici uređenih država pripadaju. Pri tom  mislim na posao, policijsku, sudsku, medicinsku… i svaku drugu zaštitu koju bi građani trebali da imaju.

Ali, ni partijska knjižica nije garant da hoće…

Narod i država koji su sebi dozvolili da ih u svetu predstavljaju i da o sudbini njih i njihove dece odlučuju ovi i ovakvi i ne zaslužuju drugo do da budu predmet sprdnje i podsmeha.

Oni koji ne poštuju sebe, svoju porodicu i svoju imovinu ne mogu očekivati ni da ih drugi poštuju…

…kao ni oni koji „neće da se zameraju“ ili očekuju da će „to rešiti neko drugi“… neće!

…ili oni koji su tolike budale da veruju da posle sledećih izbora ovi neće i dalje krasti, bahatiti se, finansirati od naše sirotinje porodice, prijatelje, kumove, švalerke i zapošljavati isključivo polupismene i nesposobne partijske kadrove …

… ili oni koji su sami sebi odredili “cenu“ i prodali glas za hiljadu-dve dinara, dve flaše ulja ili 5 kila brašna.

Ok, znam da niko pri zdravoj pameti od srpskih političara i mufljuza koji se „šlepaju“ oko politike i ne očekuje da budu moralni i pošteni, kada nas 25 godina svakodnevno na svim nivoima uveravaju da to nisu, ali ta „zdrava pamet“ nam nalaže da ih kaznimo.

Jer, ne plaćaju i izdržavaju oni nas nego mi njih, ne treba mi njima da služimo nego oni nama, njihov lep život mi finansiramo.

 Treba to, brale, zaslužiti.

Ima li, uopšte, razlike između bota koji za sendvič i sok „lupa“ pluseve i minuse na komentare ili „štancuje“ komentare po tehnici „copy- paste“, direktora javnog preduzeća, člana upravnog odbora i ambasadora ili diplomate upućenog da predstavlja Srbiju u „belom svetu“ kad za sve treba partijska knjižica? Nakon ozbiljnijeg „dumanja“ shvatio sam da da itekako ima…

  1. u bliskosti s porodicama ili strankama koje trenutno vrše vlast (NE VLADAJU!!!),
  2. u visini primanja i privilegijama koje uživaju o trošku ovog ojađenog i napaćenog naroda, koje su proporcionalne bliskosti s navedenim porodicama ili strankama,
  3. šteti koju Srbiji i njenim građanima mogu napraviti (I REDOVNO I NEPREKIDNO PRAVE!!!), koja je opet proporcionalna navedenom pod 1 i 2.

Možeš li zamisliti da naše, srpske, diplomate negde po „belom svetu“ imaju ugled kao što ga u Srbiji imaju ruske, američke, nemačke, kineske…?

Ili da srpske diplomate imaju odgovornost za ono što rade negde po „belom svetu“ kao što je imaju ruske, američke, nemačke, kineske za ono što rade ovde u Srbiji?

Biće kad neko od njih bude odgovarao za štetu (materijalnu, moralnu) koju izazove tokom svog  bavljenja politikom.

Koliko njih bi bilo u politici da svoje bavljenje politikom finansiraju vlastitom imovinom kao što to rade političari u nekim drugim zemljama?

Ili da bar svoje greške i nerad plaćaju vlastitom imovinom?

Da li bi se i tada politikom bavili, uglavnom, samo oni koji ili ne znaju ili ne žele da rade ništa?

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s