Kako se gubi zemlja, ili potvrda one: Za sve što ti se dogodi, sam si kriv

Na prvoj sednici Oblasnog narodnog odbora AKMO, ODRŽANOJ 10.06.1945. – jedva mesec dana od zvaničnog okončanja rata – Džavid Nimani (otac kasnije veoma popularne pevačice Zane Nimani) pokreće pitanje koje će zapečatiti sudbinu slovenskog življa na prostorima SAP – stvaranje prostora za brojne albanske doseljenike koji su se tokom rata prebacili na ovu srpsku teritoriju. Tom prilikom, Nimani ističe zahtev koji je bio izuzetno značajan za velikoalbansku ideologiju – ,,zahtev naroda da se iseljenici (izbegli od šiptarskog zuluma I genocida tokom okupacije), NE VRAĆAJU na Kosmet, ,,sve dokle ne budu zadovoljene potrebe Šiptara za zemljom.“ (!) Nimani nije objasnio o kojim Šiptarima i o čijoj se zemlji radi. Bila je to zemlja koja je bila u vlasništvu Srba koje su Albanci, Hitlerovi saveznici, pobili i prognali.

prekale2.jpg

Čuvena fotografija majke koja s puškom ispraća  decu i ide na svoju njivu u selu Prekale kod Istoka, foto: M. Jelesijević

Odmah je usledio Zakon o reviziji agrarne reforme. Agrarnu reformu sprovela je na Kosmetu Kraljevina Jugoslavija, i njome je definitivno ugašen feudalizam; prvi put su se pojavili sitni zemljoposednici koji su obrađivali vlastitu parcelu i izdržavali se od poljoprivrede.
Tako da već 16. i 17. juna 1946. Izvršni odbor nar. odbora AKMO, na sednici obaveštava odbornike da je revizijom agrarne reforme ,,oduzeto oko 5000ha zemljišta, od čega je polovina obradiva a polovina se nalazila pod šumom.“.  Navedeno je da je Šiptarima u Dreničkom, Pećkom, Đakovičkom, Podrimskom, Šarplaninskom I Suvorečkom srezu VRAĆENO oko 15 000ha rodne zemlje koja im je pripadala pre agrarne reforme bivše Jugoslavije“ (!?)
Zatim se, doduše, kaže kako je „vraćanjem“ zemlje Šiptarima, više od 800 porodica Srba/Crnogoraca ostalo bez zemlje, pa će biti preseljene u Vojvodinu.
Zatim, Zakonom o reviziji agrarne reforme deo zemlje oduziman je od srpskih porodica koje su bile ,,nagrađene za usluge koje su činile nenarodnim režimima pre rata.“ Međutim nigde nije rečeno kakve su prirode bile te usluge; poznato je da se radilo o zaslugama stečenim tokom oslobodilačkih ratova Srbije – učešćem u Balkanskim I Prvom sv. ratu. (Za učešće u Drugom sv. ratu svi koji nisu zastupali albanske interese bili su skrajnuti, a često i fizički uklanjani).

nazi-siptari.jpg

Tradicionalno nagrađivani  za zverstva: Albanski SS Skenderbeg

Jedno je zbunjujuće… Sve to Albanci nisu mogli sami, bez učešća lokalnih Srba.  Ti partijski poslušnici i beščasnici imaju imena i prezimena, i koja će jednom morati da se obnaroduju.
Šta je sa njihovim potomcima, da li oni danas, kojim slučajem, vladaju?

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s