Profesor Valtazar Bogišić

Dr Valtazar Bogišić ( 7. decembar 1834. – 24. april 1908.) srpski istoričar prava, ministar pravde Crne Gore, profesor, pravnik i sociolog, autor, po meni verovatno jednog od najlepše napisanih dela, Opšteg imovinskog zakonika za knjaževinu Crnu Goru (i tvorac omiljene mi izreke: ,,Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“)

SAMSUNG

Bogišić je bio vođen idejom da je narodno pravo ono dobro, istinsko pravo, te da valja sakupljati i ispitivati narodne pravne običaje i na njima onda zasnovati pravni sistem i zakonodavni rad. Toj ideji posvetio je Bogišić ceo život, i pokazao je u Opštem Imovinskom Zakoniku za Crnu Goru koliko je njegova pretpostavka bila tačna.
ValtazarBogisic.jpg

Još kao činovnik dvorske biblioteke upozorio je Bogišić u raspravi ,,O važnosti sakupljanja narodnijeh pravnijeh običaja kod Slovena“ (Pravni običaji u Slovena, Književnik, 3, 1866, i posebno), koliku važnost daju drugi narodi svojim pravnim običajima, a kako je malo kod nas u tom pravcu urađeno, i pored toga što imamo toliko materijala.

Zbornik sadašnjih pravnih običaja kod Južnih Slovena je Bogišić, u izdanjima Jugoslovenske Akademije objavio  1874. U tom Zborniku Bogišić je dao odgovore pitanja iz raznih južnoslovenskih krajeva. Tu je sakupljen izvrstan materijal za narodno pravo južnih Slovena, najvećim delom Srba. Taj njegov rad naišao je na odličan prijem u širim naučnim krugovima. Naročito je Bogišića zanimalo porodično pravo, na koje se odnosi i rasprava ‚‚Glavnije crte obiteljskog prava u starom Dubrovniku“ (Rad 5, 1868). U svom pristupnom predavanju, koje je držao u Odesi 1870, upozorava kako je NEOPHODNO DA ZAKONODAVAC POZNAJE NARODNE OBIČAJE, NARODNI ŽIVOT UVERENJA I POTREBE, DA BI PREMA TIM KRITERIJUMIMA SKROJIO I ZAKONE, te da se ne može zakon preuzimati i uvoziti bez prethodnog prilagodjavanja prema ovim osobenostima svakoga naroda.

Dragi prof. Bogišić, ove današnje EuROPSKE perjanice bi ga proglasile za državnog neprijatelja.

 

Kisha

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s