Rodoskrvnuće i incest kod evropskih monarha

Rodoskrvnuće kod evropskih kraljeva je u srednjem veku uzelo velikog maha. Kraljevi su za žene uzimali samo krem tadašnjem evropskog plemstva. Sklapanje brakova među evropskim plemstvom, naročito među kraljevima, imalo je diplomatski karakter pre nego što je imalo išta sa ljubavlju između supružnika; venčavali su se parovi koji se nikada nisu ni videli, osedeli kraljevi sa maloletnim princezama i trinaestogodišnji prinčevi sa sedamnaestogodišnjim princezama. Sklapanjem brakova su se čuvale granice države, dobijale nove teritorije ili čuvale svoje.  

To je dovelo do opšte zbrke sa srodstvom, kršili su se svi tabui rodoskrvnuća zarad politike i diplomatije. Dinastije su se po nekoliko puta mešale i ukrštale, a rodoslovi kraljevskih dinastija nam to i pokazuju.

Luj XIV – Louis XIV- (nazivan i ‘Najhrišćanskiji kralj’), kralj Francuske, se venčao sa Marijom Terezijom, sa kojom je u dvostrukom srodstvu obzirom da su njihovi roditelji braća i sestre. Majka Luja XIV, Ana Austrijska, je sestra oca Marije Tereze, Filipa IV, kralja Španije, a otac Luja XIV, Luj XIII je brat majke Marije Tereze, Elizabete Francuske, prve žene Filipa IV.

Marija, jedna od sestara kralja Čarlsa i vojvode Džemsa, udala se u Holandiji za Viljema II Oranskog, a u tom  braku je rođen knez Viljem III Oranski, koji se oženio najstarijom Džemsovom ćerkom, s kojom je u krvnom srodstvu.

Majka cara Leopolda I Austrijskog sestra je Luja XIV. Ona je i sestra španskog kralja Filipa IV, oca njegove žene Marije Tereze, i ćerka sestre oca svoga muža, cara Ferdinanda III.

Sestra Leopolda I se udala za svog ujaka, Filipa IV Španskog, a Leopold I se oženio svojom nećakom Margaretom Terezom, ćerkom Filipa IV i sestrom žene Luja XIV.

Sin Ferdinanda I, Maksimilijan II, car Austrije, oženio se sestrom svoga oca i sa njom dobio ćerku Anu Mariju Austrijsku, koja se udala za Filipa II, kralja Španije, svog strica i brata od tetke, koji je sin Karla V: U tom braku rodio se Filip III, kralj Španije, koji se oženio Margaretom Austrijskom, ćerkom brata njegovog dede Maksimilijana II, i sa njom je dobio kralja Filipa IV i Mariju Anu Špansku, koja se udala za Ferdinanda III, cara Austrije i svog brata od ujaka (pošto je on sin brata njene majke).

U knjizi istraživača Rite Monaldi i Frančeska Sortija‚‚ Imprimatur“, daje se nekoliko primera incestuoznog ukrstanja:

„Svi hrišćanski kraljevi su u krvnom srodstvu. Luj XIV, Najhrišćanskiji kralj Francuske, u dvostrukom je srodstvu sa svojom ženom Marijom Terezom, španskom infantkinjom. Naime, njihovi roditelji su braća i sestre. To je zato što je majka Kralja Sunca, Ana Austrijska, sestra oca Marije Tereze, Filipa IV, kralja Španije; dok je otac Kralja Sunca, Luj XIII, brat majke Marije Tereze, Elizabete Francuske, prve žene Filipa IV. Roditelji kralja i kraljice Francuske su, dakle, istovremeno njihove tetke i ujaci. I sad pitam ja tebe: šta se dobije kad je neko nećak svoje tašte ili, ako više voliš, zet svoje tetke? Kralj Engleske Čarls II Stjuart. Njegov otac se oženio Anrijetom Francuskom, jednom od sestara oca Luja XIV. Dakle, kralj Engleske je takođe u dvostrukom srodstvu sa kraljem Francuske i njegovom ženom španjolkom, a oni su, kao što si videla, i sami u dvostrukom srodstvu. A šta reći za Holandiju? Anrijeta Francuska, majka Čarlsa II, ne samo da je tetka po ocu kralja Sunca, već je i baba po majci mladog holandskog kneza Viljema Oranskog. Naime, Marija, jedna od sestara kralja Čarlsa i vojvode Džemsa, udala se u Holandiji za Viljema II Oranskog, a u tom braku je rođen upravo knez Viljem III Oranski, koji se pre šest godina neočekivano oženio najstarijom Džemsovom ćerkom, s kojom je u krvnom srodstvu. Dakle, četiri suverena su osam puta pomešali istu krv. I druga sestra Čarlsa II se udala za svog rođaka, brata Luja XIV. I oni su pomešali istu krv.

The_British_royal_family_on_the_balcony_of_Buckingham_Palace.jpg

Ali idemo u Beč. Francuski Burboni i španski Habzburgovci su u četvorostrukom i šestostrukom srodstvu s austrijskim Habzburgovcima. Majka cara Leopolda I Austrijskog sestra je Luja XIV. Ali ona je i sestra oca njegove žene Marije Tereze, španskog kralja Filipa IV, i ćerka sestre oca svoga muža, pokojnog cara Ferdinanda III. Sestra Leopolda I se udala za svog ujaka, istog Filipa IV Španskog, a Leopold I se oženio svojom nećakom Margaretom Terezom, ćerkom istog tog Filipa IV i sestrom žene Luja XIV. Dakle, kralj Španije je ujak, zet i tast austrijskog cara. Dakle, tri kraljevske porodice su hiljadu puta pomešale istu krv! “

Još jedan odlomak opisuje:

„Uzmimo kao primer austrijsku vladarsku kuću. Danas njena odvratna krv prlja grobove njenih hrabrih predaka. Albert Mudri, Rudolf Veliki, pa onda Leopold Smeli i njegov sin Ernest I Neumoljivi, sve do Alberta Strpljivog i Alberta Slavnog. Krv koja je još ore tri veka počela da truli, kada je dala nesrećnog Fridriha Praznih Džepova, pa onda Fridriha Debeloustog i njegovog sina Maksimilijana I, koji su umrli bednom smrću kad su se prejeli dinja. Upravo se sa tom dvojicom rodila bolesna želja da se ujedine svi posedi Habzburgovaca, koje je Leopold Smeli mudro podelio sa svojim bratom. Te teritorije nisu mogle da ostanu zajedno: kao kad bi neki ludi hirurg na jedno telo hteo da prišije tri glave, četiri noge i osam ruku. Da bi utolio svoju žeđ za teritorijama, Maksimilijan I se ženi čak tri puta: žene mu donose u miraz Holandiju i Franš-Konte, ali i isturenu donju vilicu koja je unakazila njegove potomke. Njegov sin Filip Lepi stavio je šapu na Španiju oženivši se Huanom Ludom, ćerkom i naslednicom Ferdinanda Aragonskog i Izabele Kastiljske i majkom Karla V i Ferdinanda I. Karlo V kruniše i istovremeno osujećuje plan svoga dede Maksimilijana I: abdicira i deli kraljevstvo u kome sunce nikad nije zalazilo na dva dela – jedan deo dobija njegov sin Filip II, a drugi njegov brat Ferdinand I. Podelio je kraljevstvo, ali nije uspeo da podeli krv: ludilo se nazadrživo širi među njegovim potomcima, brat želi sestru, a oboje žele da se spoje sa svojom decom. Sin Ferdinanda I, Maksimilijan II, car Austrije, oženio se sestrom svoga oca i sa svojom ženom-tetkom dobio ćerku Anu Mariju Austrijsku, koja se udala za Filipa II, kralja Španije, svog strica i brata od tetke, pošto je on sin Karla V; u tom nesrećnom braku rodio se Filip III, kralj Španije, koji se oženio Margaretom Austrijskom, ćerkom brata njegovog dede Maksimilijana II, i sa njom je dobio kralja Filipa IV i Mariju Anu Špansku, koja se udala za Ferdinanda III, cara Austrije i svog brata od ujaka, pošto je on sin brata njene majke. Ona je rodila sadašnjeg cara Leopolda I Austrijskog, a njegova sestra Marija Ana…. “

Royal babylon.jpg

 

Autor: Kisha

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s