⌛ Робовање

❝  Људи робују животу, и због тога робовања дани су им препуни понижења и страдања, а ноћи су им све у крви и сузама. Ево, мину седам хиљада година од мога првога рођења и до сада не видех ништа осим потчињених, позатвараних и окованих робова. Обиђох Земљу од истока до запада, спознах и таму и светлост живота, гледах процесије народа како из пећине хрле у палате, али до сада не видех ништа друго до шије повијене под бременом, руке у ланце везане и колена савијена пред идолима.

Пратио сам човека од Вавилона до Париза, од Ниниве до Њујорка и видех само трагове његових окова на песку уз отиске стопала, чух само како долине и шуме одјекују вапајима генерација и столећа. Улазио сам у дворове, у храмове и богомоље, стајао уз престоља, жртвенике и говорнице, али видех само како трудбеник робује трговцу, трговац робује војнику, војник робује гувернеру, гувернер робује краљу, краљ робује верском поглавару, верски поглавар робује идолу, а идол је само земља од које су га сотоне саздале те га поставиле на брдо лобања.

Улазио сам у куће моћних богаташа, у страћаре немоћних јадника, у собе украшене слоновом кости и комадима злата, у склоништа огрезла у очај и задах смрти, и видех децу како се уз млеко задајају робовањем, видех младиће како уз алфабет усвајају покорност, девојке како се одевају у послушност и потчињеност, и жене како лежу на постеље покорности и податности.

Пратио сам генерације од обала Ганга па до Еуфрата, до ушћа Нила и Синаја, до атенских тргова и римских цркава, до уличица Константинопоља и лондонских грађевина, и видех само робовање што свугде жртвенике поставља (иако га божанством називају), вино и миомирисе му пред ноге наливају и краљем га називају, тамјан пале пред његовим бистама и пророком га називају, ничице пред њим падају и законом га називају, због њега међусобно ратују и родољубљем га називају, његовој се вољи предају и Божјом сеном на Земљи га називају, по његовој жељи домове и здања пале и братством и једнакошћу га називају, ради њега се прегалаштву предају и богатством и трговином га називају.irinej-i-skola.jpg

Све су то бројна имена за једну истину и све је то мноштво испољавања једне суштине. Та је трајна, вечна болест са свакојаким симптомима и разноврсним ранама; наслеђују их синови од очева као што дах живота наслеђују; њено семење се столећима у тло времена засејава, као што једно годишње доба даје оно што се у друго доба засеје. (…)

Видех немушто робовање – трајно везивање мушкарца за жену коју потцењује; телесну везаност жене за постељу супруга кога мрзи па ни једноме није стало до живота.

Видех немо робовање – када су појединци принуђени да следе своју средину, боје се њеним бојама, њеним се рухом одевају, па изгледају попут нечијих одјека и тела су им налик туђим сенкама.

Видех наказно робовање – шије моћника упрегнуте у јарам обмањивача, одлучност јаких људи у служби похотника што жуде за славом и знаменитошћу па се понашају попут марионета које се прстима покрећу, заустављају и разбијају.

Видех прастаро робовање – како душе дечје падају са пространих небеса у несрећне домове где нужда и малоумност другују, где понижење и очај иду руку под руку те деца стасавају несретна, живе као преступници и умиру порочни.

pinkove-zvezdice.jpg

Видех одвратно робовање — продавање предмета у бесцење и наопако именовање ствари: обмањивање се назива оштроумношћу, брбљање умношћу, слабост благошћу, бојажљивост гордошћу.

aleksandar-vucic-edi-rama-poseta-foto-tanjug-1415623477-588642.jpg

Видех сурово робовање – када се нејаки страхом терају да говоре, па казују оно што не осећају, представљају се супротно своме бићу па се несрећа с њима поиграва као с крпама.

sns-godisnjica-arena-foto-marina-lopicic-1382087632-382993.jpg

Видех огавно робовање – када један народ живи по законима другога народа.

images (11).jpg

Видех наказно робовање – када курвини синови саветују и крунишу краљеве.

Aleksandar-Jovicic-Nikola-Selakovic-SNS-1.jpg

Видех црно робовање – када преступници сваљују срам на недужне.

Tomislav-Nikolić-Ivica-Dačić-i-Hašim-Tači.jpg

Видех робовање самом робовању, а то је инерција.❝

 

Халил Џубран

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s