Bogatstvo i Moć Vatikana, ropstvo i trgovina kokainom

Ovo je priča o mamakoki, biljčici koja je odigrala važnu ulogu u jačanju moći Vatikana.

images (13).jpg

,,Pošto je zap. Indija ( dan. Amerika) osvojena i tamošnji divljaci – sledbenici pogrešnih religija i kultova – poraženi, čim su jezuitski misionari započeli sveto delo širenja jevanđelja, pristupilo se proučavanju bezbrojnih biljnih vrsta iz Novog sveta.   To je  čitav jedan ogroman univerzum: dok se u uglednom antičkom delu Materia Medica, autora Dioscorida, pominje ukupno trista biljaka, lekar Francisco Hernandez je u Lat. Americi uspeo da nabroji preko 3000 biljnih vrsta u 17 tomova svoje Historia Natural de las Indias.

(…) Među tim čudesnim otkrićima skrivale su se, međutim, opasne zamke. Kolonizatori, naime, nisu umeli da razlikuju biljke od droga, lekovite trave od otrova, lokalne lekare od prizivača duhova.

(…) A po vračevima, svaka biljka može da se iskoristi na dva načina:

1) da se izleči bolest, ili
2.) da se vidi đavo.

Izgleda da je u ,,zapadnoj Indiji“ (dan. Amerika), bilo mnogo više biljaka pogodnih za ovu drugu svrhu.

Zato je Inkvizicija odlučila da spali sva polja na kojima su uzgajane zabranjene biljke, kao i vračeve umešane u te stvari.

Međutim, velika većina njiva je ostala skrivena, dok su vračevi umakli.

(…) Zbog te stvari i biljaka, pokršteni ,,divljaci“ su tvrdili da je sv. Bartolomej (katolički svetac) dolazio u lat. Ameriku samo  da bi otkrio biljke sa čudesnim svojstvima, …

Kolumbo.jpg

Nasilno pokršteno domaće stanovništvo počinje da koristi jake droge za vreme molitve, a rimokatolička crkva to izričito zabranjuje. Tako su se vremenom proširile razne neuobičajene i opasne jeresi, koje Vatikan strogo zabranjuje.

(…) Sve to dovodi i do pojave novih jevanđelja.

U njima se govorilo da je Hrist, čim je odrastao, morao da pobegne jer su ga napali đavoli, koji su hteli da mu uzmu dušu. Marija je na magarcu krenula da traži sina, ali se ubrzo izgubila u šumi. Dugo je lutala, sve dok nije zanemoćala od gladi i očaja. Isus je ugledao u tom stanju i pritekao joj je u pomoć, blagoslovivši obližnji grm mamakoke. Taj grm je privukao magare koje nije moglo da prestane da brsti. Videvši to, i Marija je počela da jede lišće mamakoke. Nakon što je sažvakala nekoliko listića, s zaprepašćenjem je otkrila da su umor i izmučenost nestali!

Nastavila je put preporođena, dok nije naišla na neko selo. Meštanke su joj ponudile hranu. Marija im je kazala da nije gladna i pokazala im je lišće s blagoslovenog grma mamakoke. Pružila je jedan list ženama, rekavši im da ga posade, a da će on pustiti koren, i izrašće grm.

9060925.jpeg

Uzgoj i branje koke,  XVI vek:  Izvor bogatstva Vatikana

Žene su je poslušale i posle četiri dana izrastao je grm prepun plodova. Iz tih plodova je izašlo seme mamakoke, koju žene i danas gaje.

U međuvremenu, kolonizatori, kao i sveštenstvo, su posustajali u borbi protiv jeresi.

(…) Jezuiti si uvideli da konzumiranje listova mamakoke uklanja svaki osećaj umora i gladi, a onog koji je koristi ispunjava prijatnošću i daje neverovatnu snagu, zatim, zaceljuje stare rane koje su se ucrvljale čak. Najvažnije u svemu tome je što težaci, nadničari i robovi mogu da rade satima najteže poslove a da ne osete umor.

Neki su došli na zamisao da to treba iskoristiti, jer je misijama u Lat. Americi stalno trebalo radne snage, a mamakoka je omogućavala domoricima da izdrže neopisiv napor.

83920905_04658d29-81c4-42ce-8e38-3709df6a473d.jpg

…Tako je Vatikan dozvolio upotrebu ove biljke. Radnicima su plaćali njenim lišćem, jer je ono za njih imalo vrednost veću od srebra i zlata čak. Katolička crkva uvodi desetak na uzgajanje mamakoke. Tako je prihod sveštenika i biskupa najvećim delom poticao od uzgajanja ove biljke.

Vatikan se ovome nije suprotstavljao, vodeći se logikom, da će, ako se domorocima dozvoli slobodna upotreba mamakoke, to finansirati nove misije koje bi divljake civilizovale i ,,privele k Hristu“ .

Nema saznanja da li je, i kada, ova praksa napuštena.

 

 

https://seeker401.wordpress.com/category/vatican/page/5/

https://reptiliandimension.wordpress.com/2015/02/02/the-jesuit-and-vatican-international-drug-trafficking-empire/

Imprimatur, Monaldi, Sorti

 

Kisha

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s