O ARISTOKRATIJI

Ljubav prema aristokratskoj ideji sudbina je malobrojnih u demokratskom veku.    Aristokratija nije ni sloj, ni klasa, aristokratija je duhovno načelo koje je po svojoj prirodi neuništivo; ono deluje u svetu u različitim vidovima i oblicima.

Plemenitost se ne stiče, na zarađuje, ona je dar sudbine.

Aristokratski duševni sklop može postojati i kod običnog radnika, dok istovremeno plemić može biti prostak – grubijan.   Poznavao sam obične radnike koji su bili veći aristokrati od mnogih plemića, ali vi ne želite da radnik bude plemenit, vi težite da ga  pretvorite u pravog proletera, plebejca po uverenju.

 Aristokratija, kao vladavina  najboljih, kao zahtjev za kvalitativnim odabirom, ostaje za sva vremena najviši princip društvenog života, jedina utopija dostojna čoveka.   Istinska aristokratija je ta koja može služiti drugima, čoveku i svetu, jer nije zaokupljena vlastitim isticanjem, ona (sama) po sebi stoji dovoljno visoko.

Od nastanka sveta upravljala je, upravlja i upravljaće manjina a ne većina, i to je tačno u svim vidovima i tipovima vladavine, u monarhijama, demokratijama, reakcionarnim, i u revolucionarnim razdobljima; pitanje je samo da li (konkretna) manjina upravlja bolje ili gore.

Gori ruše bolje ili bolji ruše gore; neposredne uprave i vladavine ljudske mase ne može biti, ona je moguća samo kao trenutak stihijske masovne poplave u revolucijama i pobunama, ali i tu se vrlo brzo pojavljuje diferencijacija, stvara se nova manjina koja uzima vlast u svoje ruke.

U revolucionarnim razdobljima obično vlada grupa demagoga, koja se lukavo koristi instinktima masa; revolucionarne vlade, koje sebe smatraju narodnim i demokratskim, uvek su tiranija manjine, a sasvim retko je ta manjina bila odabrana iz najboljih.

Vladavina rulje stvara svoju izabranu manjinu, svoj izbor najboljih u grubijanstvu.

Aristokratizam nije pravo, (poput demokratije) nego obaveza.   Aristokrata je onaj kome je više dato, ko može odvajati od svoga obilja.

Aristokratija treba da služi narodu svojom prosvećenošću, svojim duhovnim i materijalnim bogatstvima.

Loš odnos onih na položajima prema običnom narodu nije nešto aristokratsko, naprotiv. To je karakteristika skorojevića.❝
Berđajev.jpg

 

– Nikolaj Berđajev

 

Kisha

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s