Украдена сласт: Вратите зрелост!

Bebaa1-620x350.jpg

Био ми је у посети пријатељ. Витак педесетогодишњак,  један од оних људи којима је немогуће тачно одредити године. Продоран је, предузимљив, и неколико пута је све губио и почињао из почетка. Сваки пут је успевао да се уздигне.

Иако не воли да говори претерано о себи, причао је како је срео земљака ( с Косова ), који одлично стоји у НИС-у.
Обрадовала сам се.
,,Сјајно! Јел’ би се нашло тамо неко место и за мене? “ Више у шали сам упитала. Иако, са две факултетске дипломе и знањем три страна језика а без озбиљног запослења, знала сам да би то било као остварење сна.

,,Хм… не може.“ Одговорио је без оклевања.

Нисам могла да верујем. ‘Ладно ме је откачио!
,Насмејала сам се: ,,Зашто?“
,,Зато што примају од 20 – 25 година.  Све старије од 25 нема пролаз.
,,И шта очекују, факултетску диплому, десет година радног искуства а до 25 година старости? (Мислим, младости)
,,Тако је.“
,,Па Бајатовић има знатно више од 25… И од 35. Како он може?“

,,Он може јер зна људе и о људима. Умрежио се. Кад се умрежиш – може све. Правила, конкурси, CV –  веруј ми да су то будалаштине.“

Ценим искреност, нарочито кад долази од људи који знају о чему говоре.

Након што сам испратила пријатеља, почела сам да листам огласе за запослење.
Дискриминација на основу година је много већа и катастрофалних је размера, много је израженија и свеобухватнија него према било којој од традиционално извиканих угрожених група.

Замислите да осване оглас типа, тражи се дипл. правник/ца, правосудног смера, са знањем Немачког језика, до 25/28 год, старости итд.. А сад уместо одреднице о годинама, убаците ,,да није тамнијег тена“ , или, у случају мушкарца: ,,да није феминизиран“

Верујем да би се све невладине организације, стране амбасаде и ЕУ сатрапи и бирократе, подигли на осуду! Био би то медијски и сваковрсни“топли зец.“ Анатема.
Ту би се одмах огласиле Жене у  црном и ФХП, Бранкица би у Инсајдеру истраживала дискриминаторску мафију, Савет Европе би изрекао опомену Србији да под хитно усвоји закон о најстрожем санкционисању такве дискриминације, итд.

Године свима долазе и пролазе. То је природан ток живота.  Али, изгледа, не за све.  Тај тренд је кренуо запошљавањем голобрадих саветника/ца и министара, па смо имали апсурдну ситуацију да саветник председника буде младић од 25/26 година (Николићев – прим.) или пок. Миодраг Ракић који је са 28 година постао шеф кабинета тадашњег председника Тадића.

Касније је дошло до праве најезде младих кадрова с брзински добијеним дипломама, мастерима и докторатима, па су међу народом Влада, министарства и јавна предузећа уз подсмех названи: ,,Политичарско (негде владино) забавиште“.

Да ли је особа од 35 – 40 стара? Да ли је то старост?   Да ли старост почиње тамо где престаје прва младост, па немамо више одраслу особу и зрелост, већ једино прву младост и старост?   Ко је укинуо зрелост? Вратите зрелост! Воће је најлепше кад је зрело. Човек, тек кад је зрео, зна шта хоће и шта неће од живота, а има довољно искуства да то и оствари, или заобиђе, већ у зависности од околности.

Онда сам случајно наишла на термин ејџизам,  од енгл. речи age – године, али и старење и старост.  Дефиниција ејџизма је да је то ,,идејно вредносна оријентација чији  темељ представља негативан став /однос према ,старијима’, поготово у виду одбојности према њиховом деловању у јавним пословима, заузимању функција, а поготово у пословима власти. “   Даље се каже да ејџизам не само да представља максимално искључење свих који су старији од просечног факултетског дипломца, него, с друге стране и екстремно фаворизовање младих кадрова, који, најчешће, сем младости не поседују никакав други квалитет, а понајмање такав који функција која им је додељена, захтева.

Ејџизам су код нас здушно подржавали ЕУ и САД. Тако смо и више наврата имали њихове седе, прекаљене и искусне дипломате с једне, и наше голобраде ‘преговараче’ с друге стране. Ко је ту кога прогутао,  коме су остале магареће уши, види се по стању у држави, а поготово на КиМ.

Pregovarač.jpg

,,Фаворизовање екстремно младих и незрелих кадрова адуте за своје уверење црпи из чињенице да су млађи неоптерећени старим схватањима (традицијом, веровањима), епиком, старим навикама, па стога брже (иако често некритички) приватају новине и промене, како у технологији и моди тако и у вредносном систему.“ ( сад је већ јасније… )

Међутим, младе карактерише ,,одсуство животног и стручног искуства, скраћена перспектива,  усмереност само на садашњост (,,после мене потоп“) и сутрашњи дан као будућност, као и пренаглашена амбиција која најчешће није у складу са њиховим реалним способностима.“

,,Ту је и склоност младих да буду ,,практични“ у завршавању послова по цену непринципијелних пристајања на захтеве моћника са којима се срећу или за које раде.“
Даље каже да ,,такви млади кадрови лако постају зависници од моћних ауторитета са којима искусни моћници (који, свакако, нису млади), изузетно лако манипулишу.“

408833_fotom_f.jpg

,,Такви млади кадрови лако постају зависници од моћних ауторитета, и са њима искусни моћници (који нипошто нису млади), изузетно лако манипулишу.“

Уз ејџизам, као пратећа појава јавља се  и све дубља генерацијска нетрпељивост, што даље доводи до недостатка међугенерацијске солидарности, – солидарности младих с старима и старијих са младима, солидарности данашњих са будућим генерацијама.

Без солидарности, друштво брзо бива разорено.

Kisha

Разарање и реконституција друштва, Силвано Болчић, Службени гласник 2013.
Генерацијска Нетрпељивост, Данас, С. Болчић

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s