Незнање и грех

Да се разумемо, нико се није научен родио. Није грех не знати. Најгори учитељ је онај који кажњава незнање (на томе је базиран читав наш школски систем); против незнања се не бори казном, него буђењем глади за знањем.  Изазивањем интересовања.Čita knjige gleda reality
Десило се да ми је једном поверена група деце да им неформално помогнем док се наставник не врати са боловања. Деца нису желела да уче Енглески,а стилске фигуре и гласовне промене из Српског су им били далеки колико и кози идеја о свемиру.
Али деца су волела Металику. И нису имала појма о чему говоре њихове песме.
Сећам се да сам иштампала And Justice For All. Најпре су читали наглас, онда смо је певали. Онда превођење. Та деца, за коју ми је речено да ваде оловке само да боду једни друге, су уредно записивала сваку реч, са све транскрипцијом. Онда смо се трудили да упамтимо значење.
Даље је ишло сјајно. Касније су дошле на ред For Whom The Bell Tolls, Nothing Else Matters, чини ми се.
Читање просветљује умСјајно им је ишло. Не само да су обогатили фонд речи, него су поправили и изговор, а како заједничко певање утиче на расположење, то је наша група одисала задовољством и радошћу.
Стилске фигуре и гласовне промене сам им представила као најчешћа питања у квизовима знања, те да може да се деси да им измакне фина свота уколико не познају тај део материје.
Изваличили смо питања, играли се квиза знања, и деца су и тог баука ‘средила.“
Наставник (и професор, поготово) би, по мом скромном (и нестручном мишљењу), морао не да тражи шта ученик не зна, већ, чим осети да постаје климаво, шта зна; па онда, преко онога што зна пронаћи ‘копчу’ за оно што не зна и објаснити му на најједноставнији начин, тако да сса часа оде задовољан, са новим знањем, задовољан собом јер је научио нешто ново.
Сасвим је друга ствар са онима који не знају, не желе да знају, а притом подучавају друге. Свесно доводити друге у заблуду ради задовољења своје сујете или ега, то је за сваку осуду.
Такво незнање је грех.
Ако такви ‘зналци’незналице само осете да нешто знате из материје у којој су они направили име, или којом се баве – ето вам готовог непријатеља.
Псоваће, вређаће и ко зна шта све не, заборављајући да је ,,грешити људски, истрајавати у грешци – ђаволски“.
Тако данас имамо поплаву лажних пророка, лекара, саветника… и сви нешто подучавају, штампају књиге, пишу за часописе. Треба бити опрезан.  Ако вас казне кад тражите одговоре, то су лажни људи, звање без знања, без покрића.
И то је грех.
nebesa
Kisha
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s