По малом се човек упозна, а нечовек поготово

Не трпим лаж. На крађу се јежим, посебно ми је одвратно кићење туђим перјем и представљање нечег туђег као свог. Зато се увек побуним и скренем пажњу сваком ко узме туђи текст, слику, песму, изреку, и потпише је као своју.
Тако сам синоћ скренула пажњу једном порталу који је читав текст, фотографије и пратећа објашњешња, све – само прекопирао и ‘налепио’, успут не наводећи одакле је текст заиста преузет, већ само извор који је навео и оригинални аутор текста.
Наравно да сам реаговала. Не, није у питању ситница. На ситницама се најбоље очитује карактер. На интернету нема шта да се украде сем писаног материјала (било да је у питању поезија, проза, ауторски или истраживачки текст), или фотографија.
Такав карактер у Народној банци, трезору, општини или било којој функцији исто би тако без трунке гриже савести покупио све оно што би му се тамо нашло под руком.
И не пролази она ноторна глупост: важно је да се наш глас чује. Није исто кад се чује из уста лопова и од поштеног човека.
И због тога што се карактер очитује у малом и небитном, највећу штету нам наносе управо такви ликови који се представљају као патриоти. ‘Битно је да се чује’. Нека се чује до краја онда! Иначе несрећници компромитују то своје поштенољубље и родољубље те им наносе огромну штету. Била ми је гнусна она изрека да је патриотизам последње уточиште хуље, али биће да има много хуља које своје бешчашће правдају (лажним) патриотизмом.
Не можете пребацивати политичарима непоштење, а сами сте непоштени. Они краду и дрпају у свом окружењу, ви у свом. Исти ментални склоп нагризен истим неморалом.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s