Pravi pisac

U ,,Pismima iz tuđine“ Pekić je na jednom mestu izrekao sledeću misao: ,,Ma gde i ma kako živeo, pravi će pisac uvek pripadati istoriji i sudbini svog naroda.“ To znači da će se veliki pisac uvek posvetiti temama od sudbinskog značaja za narod kome pripada. To su uglavnom teške teme, nekad čak i epske i mitološke, ali su oodgovori koje taj i takav pravi pisac pokreće i nudi od najvećeg značaja za opstanak, oslobođenje ili napredak naroda kome pripada.
Pekićev genije ni ovde nije omanuo. Ako pogledamo savremenu književnost – ne samo domaću, već i svetsku – osim nekoliko retkih izuzetaka, sa svih strana nas zatrpava more trivijalnih, plitkih pisanija.
Nema tu ničega čemu bi se generacije vratile. Verovatno se zato i prave sezonske bestseler liste. To je neophodno za literaturu čija svežina traje kraće od mleka u tetrapaku.
I inače verujem da su bestseler liste ubile književnost. Best seller – ono što se najbolje prodaje – nije ono najkvalitetnije, već ono što podilazi ukusu većine (koji je opet, često programiran i nametnut no to je druga i duga tema) i što ne iziskuje ni najmanji intelektualni napor, već ‘opušta’. Čita se ‘Da mi brže prođe vreme’.
Profit kao merilo i kriterijum kvaliteta književnosti doveo je do toga da pojedina dela, mahom zapadnih autora, više liče na reklamne pamflete proizvođača obuće, donjeg veša ili parfema nego na kakvo takvo literarno delo.
Zato ne žalim da dam, za naše uslove velikih, sto i dvesta evra za sabrana dela nekog od dobrih starih pisaca. Njima će se i moje dete, i jednog dana moji unuci, vraćati.
Nisam bogata da kupujem stvari čija vrednost nije večna.
Ni knjige.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s