Геополитика споменика

С ризиком да ми се накаче свезналице с аргументима да је бан Јелачић био Србин, то што је ‘росно цвеће’ најавило да ћемо да градимо кућу Бана Јелачића у Суботици … показује да нема краја понижењима. Шта све човек неће учинити за власт… жалосно. Обашка што је пре неколико година родна кућа Бана Јелачића обновљена на сасвим другом месту –  У Новом Саду, на Петроварадину.
Али ни та очигледна обмана и злоупотреба ми, сад и овде, није тема.
Па и порекло човека, историјске личности Бана Јелачића  је ирелевантно.
Код тих ствари рачуна се шта он и коме симболизује. Бан Јелачић је за хрватску (неоусташку) државу вредност и национални симбол. Чим се усташтво пробудило 1990. једна од првих ствари које су урадили била је да назову главни загребачки трг по њему.
Ми том симболу дижемо споменик, а то нема везе са пореклом и крвним зрнцима.
Ко то не види и коме то није јасно, вероватно му није јасно да се и споменицима ( ова кућа јесте споменик) на известан, мек начин означава докле сеже територија једног народа и , што је кудикамо горе, државе.
Зато се наши споменици и богомоље руше. Самa реч споменик потиче од речи спомен. Успомена, сећање. Како се још зову споменици? Меморијали. Опет меморија – сећање, памћење.
Споменик је белег. Идејни, афективни и територијални. Не знам да ли су простаци на врху свесни шта раде. Да су они који их саветују свесни – у то нимало не сумњам.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s